ПОЛИТИКА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИСКВИТКИ

Нотификация съгласно директива 2009/136/EC (EU CookieLaw) За правилното функциониране на сайта и подобряване на обслужването, сайта използва т.н. “бисквитки” – малки текстови файлове, съдържащи фрагменти с информация за посетителите на сайта. Тези “бисквитки” са два вида: генерирани от платформата на сайта и генерирани от външни услуги, използвани от платформата. При първоначално посещение на сайта потребителят получава нотификация относно използването на “бисквитки” под формата на съобщение, което се появява под адресната лента на браузера.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА “БИСКВИТКАТА” (COOKIE)?

Бисквитката (“cookie”) представлява малък файл, състоящ се от текстов набор от информация, която даден уеб сайт прехвърля от уеб браузъра на твърдия диск на Вашия компютър, както временно, докато трае посещението Ви, или понякога за по-дълги периоди, в зависимост от вида “бисквитка”. “Бисквитките” изпълняват определени функции (включително да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запаметят определена информация, свързана с Вас, като например Вашите предпочитания) и се използват от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране. Всяка “бисквитка” е уникална за Вашия уеб браузър и ще съдържа известна анонимна информация. “Бисквитката” обикновено съдържа наименованието на домейна, от която идва, “продължителността на живот” на “бисквитката” и стойност (обикновено под формата на произволно генериран номер).

ВИДОВЕ “БИСКВИТКИ” СЕСИЙНИ “БИСКВИТКИ”

Това са временни “бисквитки”, които остават във файла с “бисквитките” на Вашия уеб браузър само за продължителността на посещението Ви и се изтриват, когато затворите браузъра.

ПОСТОЯННИ “БИСКВИТКИ”

Те остават във файла с “бисквитките” на Вашия уеб браузър и след като браузърът е затворен, понякога за период от една година или по-дълго (точната продължителност от време ще зависи от “продължителността на живот” на отделната “бисквитка”). Постоянните “бисквитки” се използват, когато операторът на уеб сайта трябва да знае кой сте през повече от една сесия на сърфиране (например, да запомни Вашето потребителско име или предпочитанията за персонализиране на уеб сайта).

СЪДЪРЖАТ ЛИ „БИСКВИТКИТЕ“ ЛИЧНИ ДАННИ?

Сами по себе си, бисквитките не изискват информация с личен характер, за да могат да бъдат използвани и най-често не идентифицират личността на интернет потребителите. Личните данни, събрани при употребата на бисквитки, могат да бъдат събирани само за улесняване на употребата от потребителя. Тези данни са криптиранипо начин, който не позволява на неоторизираните лица да имат достъп до тях.

ИЗТРИВАНЕ НА „БИСКВИТКИ“

По принцип дадено приложение за достъп до уеб-страниците позволява съхраняването на бисквитки по подразбиране. Тези настройки могат да бъдат променени така, че автоматичното управление на бисквитките да бъде блокирано от уеб браузъра или потребителя да бъде информиран всеки път, когато се изпращат бисквитки до неговия терминал. Подробна информация за възможностите и начините на управление на бисквитки може да бъде намерена в настройките на приложението (на уеб-браузъра). Ограничаването на използването на бисквитки може да повлияе на някои функции на уеб-страницата.

ЗАЩО „БИСКВИТКИТЕ“ СА ВАЖНИ ЗА ИНТЕРНЕТ?

Бисквитките представляват централна точка за ефективното функциониране в интернет, помагайки за изготвянето на определен модел на предпочитания и интереси на всеки потребител. Несъгласието или дезактивирането на бисквитките може да направи някои сайтове невъзможни за използване. Отказът или дезактивирането на бисквитките не значи, че вече няма да получаваш онлайн реклами, а че тези вече няма да се появяват в твоя акаунт за предпочитани и интересни, събрани чрез поведението на сърфиране. Примери за важни роли на бисквитките (които не изискват удостоверяване чрез акаунт): Съдържание и услуги, адаптирани към предпочитанията на потребителя – категории услуги. Оферти, адаптирани към предпочитанията на потребителя – запомняне на пароли. Запаметяване на филтрите за протекция срещу деца относно интернет съдържанието (опция familymode, функция safesearch). Ограничаване на честотата на използване на рекламите – ограничаването на афиширането на дадена реклама за определен потребител на сайта. Предоставяне на реклами, които биха заинтересовали потребителя. Измерването, оптимизирането и характеристиките от analytics – как да потвърдиш дадено ниво на трафик в уебсайта, какъв тип съдържание се визуализира и начинът, по който потребителя стига до даден уебсайт (напр.: търсачки, директно, други уебсайтове и т.н.).

БИСКВИТКИ

Нашият уеб сайт използва така наречените „бисквитки“. Това са малки текстови файлове, които се зареждат в браузъра и се съхраняват на Вашето крайно устройство. Те са безобидни. Използваме ги, за да поддържаме сайта си лесен за употреба. Някои „бисквитки“ остават съхранени на устройството Ви, докато не ги изтриете. Те ни позволяват да разпознаем Вашия браузър при следващото ви посещение в нашия сайт. Използваме „бисквитките“ на основание чл. 4а от Закона за електронната търговия (ЗЕТ) и член 6, ал. 1, буква (е) GDPR. Ако не сте съгласни с това, можете да откажете съхраняването, като настроите браузъра си така, че да Ви информира, когато някой сайт иска да запамети на устройството Ви „бисквитки“, а Вие съответно да ги приемате или не. Имайте предвид, че деактивирането на „бисквитките“ във Вашия браузър може да ограничи функционалността на нашия сайт за Вас. ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ Защитата на Вашите лични данни е важна за нас, затова обработваме Вашата информация изключително въз основа на приложимото законодателство, конкретно GDPR, Закона за защита на лични данни (ЗЗЛД) и Закона за електронната търговия (ЗЕТ). В тази декларация Ви информираме за най-важните аспекти от обработването на Вашите данни на нашия уебсайт.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДАННИТЕ ВИ, СЛЕД КАТО СЕ СВЪРЖЕТЕ СЕ НАС?

Когато ни пишете на имейл посочен в Сайта, ние съхраняваме данните Ви за период достатъчен, така че да можем да обработим искането Ви, както и за да отговорим на Ваши последващи въпроси. Тази информация няма да бъде соделяна с трети лица без Вашето изрично съгласие!

СЪХРАНЯВАНЕ НА ВАШИТЕ ДАННИ

Обръщаме внимание, че с цел облекчаване на процеса по поръчка и покупка, както и последващото изпълнение на договора с Вас, съхраняваме Вашия IP адрес, както и Вашите имена, адрес, имейл адрес. Освен това, с оглед изпълнението на договора си с Вас съхраняваме: ЕИК и име на фирма. Предоставените от Вас данни са ни нужни, за да изпълним своите договорни или преддоговорни задължения спрямо Вас.

ВАШИТЕ ПРАВА

Имате право на достъп до Вашите данни, които обработваме, както и право на коригиране, изтриване (право „да бъдете забравени“), ограничаване на обработката, преносимост на данни, оттегляне на съгласието и възражение. Ако смятате, че нашето обработване на Вашите данни нарушава разпоредбите за защита на лични данни или ако смятате, че правата Ви според тези разпоредби са били нарушени по някакъв начин, можете да се обърнете към компетентния административен орган. В България това е Комисията за защита на лични данни.